10.XII.2010

ВИЖ ОЩЕ СНИМКИ

     Коледа в аванс
 Членовете на клуб “Приятелство” към СОУ “Иван Вазов” организираха съвместна подготовка за Коледа – посещение в домовете на съученици от ромски произход. Те показаха, че приятелството е една от най-значимите ценности в отношенията между хората.То съществува откакто и те съществуват на Земята, то е емблема на нашия човешки свят. Всеки от нас има нужда от приятел от човек, на когото може да се довери, на когото да разчита. Приятелството означава да оказваш помощ, да споделяш идеалите и духовните стремежи на друг човек. Запознайте се с техния общ празник през погледа на две от момичетата:.
 

Моята Коледа в аванс

  Празничното настроение витае във въздуха седмици преди деня на Рождество – елхите навсякъде греят, забързани ние обикаляме магазините, за да купим подаръци за любимите си хора, а веселият добродушен старец ни гледа с усмивка зад всяка витрина.
  Иде Коледа, най-светлият християнски празник.
  Моето Рождество започна от днес. С изненадата, която ми направиха съученичките ми от нашия клуб “Приятелство”. Появиха се в дома ми с цялата украса – от елхата и звездичките до червените чорапчета с изненади. Украсихме къщата празнично за радост на семейството ми. Мама, тате, братята и снахите ги посрещнаха с обич. Приятелките ми, с усмихнатите си лица, успяха да получат разрешение от нашите да отида на първия в живота си Коледен купон.
 Така знам, че в святата нощ частица от тези момичета ще бъде с мен. И макар да сме на разстояние – те някъде при светлините на града, а аз в ромския квартал, и макар да сме различни – те българи, а аз ромско момиче, оставаме заедно. Нали чудото на Рождество ни прави по-добри, по-човечни, по-единни и благородни. Чудото ни прави хора!

Вероника Любенова Дайчова, 6в клас
СОУ “Иван Вазов” – гр. Вършец


Коледно настроение

  Празникът на Рождество е един от най-светлите, най-почитаните не само за нашия народ, но и за целия християнски свят. Тогава хората отварят сърцата си един за друг, забравят за спорове и несъгласия, веселят се заедно, обичат се. В забързаното си ежедневие всеки гледа да намери време да зарадва близки и приятели с подарък, изненада или дори дребен жест на внимание.
  На 10 декември, точно две седмици преди святата коледна нощ, с група ученички от 6 клас при СОУ „Иван Вазов” внесохме с посещението си в една ромска къща приказното коледно настроение. Заедно с нашата учителка г-жа Албена Цветкова посетихме съученичката си Вероника в ромския квартал.
  Носехме със себе си елхичка и коледни играчки. Домакините ни посрещнаха много гостоприемно и с голяма радост. Предоставиха ни възможността заедно с всички деца от семейството да поставим и украсим коледната елха. Тя грейна в дома им като зимно слънце, пробило тъмните облаци. Но не само елхата грееше в този зимен ден. Грееха и очите на всички деца в семейството. А ние си тръгнахме удовлетворени, че оставяме след себе си щастливи детски сърца.

Анета Иванова Лазарова
6 а клас СОУ “Иван Вазов” – гр. Вършец

(коментирай тази новина)