14.I.2011

ВАСИЛИЦА - Бахтале о Василий,
бахтало нево бреш!

ВИЖ ОЩЕ СНИМКИ

  Гостоприемният дом на сем. Надежда и Любен Дайчови отвори широко врати и посрещна учениците от СОУ “Иван Вазов” и много други ромски деца за честването на най-големия ромски празник – Василица. Учениците имаха възможност да поздравят всички празнуващи днес. Бяха подготвили програма, свързана с легендата за светеца Банго Васил. Според легендата свети Василий спасил циганския род от удавяне в бушуващото море. Дълбоките води щели да погълнат циганите, но беловласият светия им изпратил ято гъски. Циганите се метнали на гърбовете им и стигнали невредими отсрещния бряг. Оттогава те почитат своя спасител на 14 януари и в негова чест наричат празника Василица (известен е още и като циганската Нова година). В кулинарния конкурс “Готвя вкусно като мама” домакинята ни отличи най-сполучливите традиционни ромски гозби. Награди получиха и участниците в състезанието за авангардна прическа, свързана със символа на празника – гъската. Момичета и момчета бяха украсили косите си с пеперуди, цветя, пухчета и пера. Титлата “Мис Василица” единодушно беше присъдена на Вероника Дайчова с подгласнички Иванина Симеонова и Ива Стефанова. Всеки от присъстващите имаше възможност да изтегли късметче от баницата и да види какво го чака през годината. Музиката и танците на децата огласяха с часове ромския квартал и събраха всичките му жители, които се радваха и празнуваха с нас.
 Съвместният празник беше малка стъпка в запознаването с традициите и обичаите на децата от ромския етнос. От тази учебна година училището работи по два проекта, свързани с интеграцията на деца от малцинствата съвместно с ЦМЕДТ “Амалипе” и Фондация “Америка за България” и ЦОИДУЕМ. Изказваме своята благодарност за тяхното съдействие и подкрепа, а също – на любезните ни домакини сем. Дайчови и сем. Надя и Христо Тачеви, благодарение на които беше приготвена празничната трапеза.
 Съвместният празник доказа за сетен път, че децата трябва да се възпитават в дух на приемане и разбиране на различните, за да могат те да се интегрират успешно в училище, където да се научат да общуват пълноценно и да получат своя шанс в живота.

Албена Цветкова

(коментирай тази новина)