06.VI.2011

СВЕТЪТ  Е  ЗА  ВСИЧКИ

ВИЖ ОЩЕ СНИМКИ

   Феария от цветове, огнени песни и танци и чисти детски усмивки изпълниха парк „Марно пеле” в град Велико Търново, където на 4-ти и 5-ти юни се проведе Осмият национален детски фестивал „Отворено сърце”. 80 ученици от СОУ „Иван Вазов” имаха възможност да участват в събитието благодарение на ръководството на училището и финансирането на екскурзията от ЦОИДУЕМ и ЦМЕДТ „Амалипе”. През тази учебна година децата участваха в два проекта, свързани с намаляване на отпадането на ромските ученици от училище и изучаването на българските, ромски и каракачански традиции и обичаи. Пътуването за фестивала беше награда за постигнатите успехи в тяхната работа.
   Официален гост на събитието беше Министърът по управлението на средствата от ЕС – Томислав Дончев, който получи подарък от училището ни – рисувана от учениците ни икона.
   В двата фестивални дни децата получиха възможност да покажат пред публиката творчеството си: На сцената на „Отворено сърце” бурни аплодисменти предизвикаха танцовите изпълнения на Мария, Памела, Нелина, Дафинка и Гергана и песента за приятелството на Магдалена и Николета. На щанда на училището бяха изложени рисуваните икони, картини върху стъкло и предмети от бита на различните етноси. Красивите ни български и ромски момичета, облечени в етнокостюми грабнаха приза на фестивала „Най-яки миски”. Лицата им бяха изпъстрени от художниците с рисунки, татуировки и маски, а Мадам Касандра предсказа на всекиго по нещо от бъдещето. Вечерта всички имаха възможност да се насладят на великолепния спектакъл „Звук и светлина”, а на следващия ден – да посетят хълма Царевец и се запознаят с историята му.
   Посланието, което фестивалът отправя всяка година е свързано с постигане на толерантност, уважение към различните, преодоляване на стереотипите към ромската общност! Апелът, който малки и големи отправяха с всяко едно свое изпълнение бе, че Светът е за всички!

(коментирай тази новина)