25.XI.2011

Духов оркестър „Дефилир“ и мажоретен състав към СОУ „Иван Вазов“ с поредният медал от международно участие

ВИЖ ОЩЕ СНИМКИ

  Преди броени дни духов оркестър „Дефилир“ и Мажоретен състав към СОУ „Иван Вазов“ за пореден път доказа своя професионализъм на международна сцена. Заедно с танцов състав „Фолклорна китка“ – град Вършец музиканти и танцьори получиха медал и грамота след бурно аплодираната си изява в гр. Истанбул, Турция. Първият международен средиземноморски фестивал се проведе в рамките на три дни в края на месец ноември, и събра на една сцена групи от всички балкански държави.
  Под ръководството на хореографа Невена Стоянова и музиканта Димитър Пеев, момичетата и момчетата защитиха името си в конкуренция с групи от Сърбия, Македония, Турция, Гърция и България. На открита сцена в центъра на 12 - милионен Истанбул с децата на Вършец пяха и танцуваха и участниците от останалите групи, което е истинският атестат за нашите умения. Наградата връчиха организаторите и част от кметското ръководство.
  В празник на фолклора и изкуството се превръщаше и всяка вечер, когато прибирайки се в хотела, живеещите наблизо настояваха да потанцуват с нас и да послушат духовия оркестър. В тясната уличка се събираха туристи от всички краища на света, които играеха български хора повече от час.
  Групата от Вършец събра доста впечатления и от красивият град, в който да се придвижиш в огромните задръствания също се оказа истински майсторлък. Истанбул е разположен от двете страни на Босфора, а участниците в културното събитие можаха да се запознаят както с Европейската, така и с Азиатската му част. С небе, обсипано с куполи и минарета, Истанбул е един от истински романтичните градове. В се разходихме по същите улици, където са минавали кръстоносците и еничарите, разглудахме джамиите, надникнахме в султанския харем се пазарихме на Капалъ чаршия.
  Лесно е да се загубите в историята на Истанбул, но модерен Истанбул, от своя страна, е един кипящ метрополис, така че има какво да видите и от него. Търговията е от световна класа, а нощният живот около площад Таксим продължава до ранни зори. И въпреки че градът не е столица, той е културният и бизнес център на страната, откъдето започват всички нови тенденции.Трафикът между двата континента е доста натоварен – фериботите по Босфора не спират, а опашката на Златния рог е постоянна. По крайбрежните улици има много кафенета, в които може да пийнете по чаша чай или турско кафе и да се любувате на гледката.
  Освен изключителните нови впечатления, духов оркестър „Дефилир“ олучи покана за други международни фестивали, а за Вършец се заговори като за града с изключително талантливи деца.

Елена Петрова

(коментирай тази новина)