13.I.2012

14 януари - Василица

ВИЖ ОЩЕ СНИМКИ

  Господ в ромската митология казва така: „Докато има деца на земята, чисти души, чисти същества, аз ще браня Земята и ще има живот.“
  За поредна година децата от СОУ „Иван Вазов” – град Вършец взеха участие в отбелязването на най-големия ромски празник Василица. Денят е начало на Новата година за всички ромски групи в България и ден на ромската култура.
  Празникът е свързан с няколко легенди. Те разказват за Банго Васили. Вярва се, че той е защитник на ромите. Според преданието Банго Васили възстановил моста, разрушен от дявола, по който преминавали ромите. Според друга легенда, той спасил циганския род от удавяне в бушуващото море. Дълбоките води щели да погълнат ромите, но беловласият светия им изпратил ято гъски. Ромите се покачили на тях и стигнали невредими до отсрещния бряг. Оттогава те почитат своя спасител на 14 януари и в негова чест наричат празника Василица. Традицията повелява на масата да има птиче месо – гъска, пуйка или петел. Слагат се още сърми, баница с късмети, питка, вино, ракия. Трапезата се прекадява и благославя, всички си вземат прошка с целуване на ръка. Всички къщи, в които се празнува Банго Василий, остават заключени до полунощ на 13 януари, за да не избяга късметът. Едва след настъпването на Новата година ромите започват да посрещат гости, като се надяват първият посетител в дома им да е добър човек, за да им да носи добра и спорна година.
  В подготовката на празничния ден участваха всички ученици от училището, свързани с дейностите по програмата за превенция на отпадането на ромски деца от училище. Стипендиантите от „Спешен фонд” към ФАБ, които получиха в началото на учебната година учебници на стойност над 2000 лева изготвиха табла, картички и плакати и украсиха Корпус 2 на СОУ „Иван Вазов”. Там децата от първи до пети клас пресъздадоха ритуалите за ромския празник и взеха участие в традиционните конкурси. Всеки изтегли своето късметче от баницата, а паричката от питката се падна на Нанси. Кулинарният конкурс за традиционно ромско ястие спечели Димана Евгениева, за авангардна прическа – Тамара. Призът за най-красиво момиче Мис Василица заслужено беше присъден на Моника Калоянова от 5 а клас. „Бахтало тумаро Банго Васили (Да ви е честит куцият Васил)!” – пожела на ромски и български език носителката на короната. Нейният поздрав носи послание здравето да не ни напуска през цялата година, късметът да не се отделя от сянката ни, а парите да стигат, за да задоволят най-нормалните ни нужди. И както ромският светец от легендите – Куцият Васил, възстановил моста и спасил циганите, така и ние да градим мостове по между си, да бъдем толерантни, да се усмихваме повече и да си казваме по-често „Обичам те”.

(коментирай тази новина)