26.III.2012

Открит урок по СИП – Фолклор на етносите

ВИЖ ОЩЕ СНИМКИ

  На 26.03.2012 г. учениците от втори клас на СОУ „Иван Вазов“, изучаващи ромски фолклор посрещнаха с „Лаче авиян“ /„Добре дошли“/ гостите на подготвения от тях открит урок.
  Децата представиха себе си посредством рисунки – с цветя, сърчица, футболни топки и ръцете на приятелството. Малките артисти запознаха публиката с веселата история на хитрия щъркел от ромската народна приказка „Цигулката на щъркела“, украсиха кошница с красиви пролетни цветя, пяха и се забавляваха. Получиха специални поздравления от г-жа Ани Ангелова, директор на училището и учителките от ОУ „Васил Левски“ – с. Смоляновци.
  Фолклор на етносите – ромски фолклор е свободно избираем учебен предмет за учениците от начален курс в училището вече четвърта година. Провежда се под ръководството на Бояна Митрова с децата от ПИГ. Въвеждането му е по инициатива на ЦМЕДТ „Амалипе“ за всички училища, работещи по програма „Превенция на отпадане на ромските деца от училище“. Основната му цел е преодоляването на предразсъдъците към ромските деца, взаимното опознаване на учениците и възпитаване в чувства на разбиране и толерантност чрез изучаване на ромската история, бит и традиции като част от общонационалната българска култура.

(коментирай тази новина)