01.IV.2012

Младите физици на Вършец

ВИЖ ОЩЕ СНИМКИ

 Приключи финалния етап на 10-тия юбилеен Национален конкурс „Физиката в моите очи“. На първи април – денят на шегата, като на шега три от проектите на ученици от СОУ „Иван Вазов“ грабнаха три награди от шест – втора награда за илюстративен проект „Ядрена енергия“ при ученици от старша възраст на Жасмина Костадинова и Георги Леков, трета награда и награда за изследователски проект за старша възраст на Михаела Манолова и Жасмина Костадинова за проекта „Магнитно поле“ и втора награда на Анета Лазарова, Александра Йосифова и Симона Николаева – за проекта „Светлината – поглед отвътре“.
 В сайта „Ядрена енергия“ - http://nuclear-energy.zzl.org, учениците запознават посетителите с исторически сведения за откриването на ядрените реакции, видове ядрени реакции и устройство и принцип на действието на ядрени реактори. Схемите на реакторите са авторски, изработени от учениците и с означения на български език. Специално внимание е отделено на катастрофите с атомни реактори, като е направена и световна карта на тези малки и големи атомни аварии. В отделна страница е представена информация за най-тежките атомни катастрофи. За да може посетителят на сайта да прецени предимствата и недостатъците на атомната енергия, са изброени равен брой плюсове и минуси на този вид енергетика. Всеки може да направи своя избор „за или против“ енергията на атома. Специално за сайта са изработени 10 авторски документални филмчета по сценарий на учениците и озвучени на български за катастрофата в Чернобил, за устройството и принципа на действието на атомните реактори, за трите най-големи атомни аварии - Три Мейл Айлънд – САЩ, Чернобил – Украйна и Фукушима – Япония. Интересно е филмчето за атомните бомбардировки; за пушенето, при което в организма навлизат доста голямо количество радиоактивни изотопи и за родната АЕЦ Козлодуй. Не само създаването на тези десет филма е огромен труд, самият сайт с много интересен и оригинален дизайн е направен с програмите Adobe Flash Professional и Фотошоп. Филмите са качени в youtube и са посещавани и харесвани не само от българи. При представянето, учители от България споделиха, че вече са използвали някои от тях при преподаването на атомна и ядрена физика.
 Сайтът „Магнитно поле“ - http://magnetic-field.99k.org, разработен от Михаела Манолова в екип с Жасмина Костадинова е изследователски, нестандартен и изключително интересен. В началото на сайта учениците представят исторически сведения за магнитите и се спират на източниците на магнитно поле – естествени магнити и електромагнити, на характеристиките на магнитното поле – магнитна индукция и силови линии.
 В страницата за Земното магнитно поле се търси причината за земния магнетизъм. Тук посетителите могат да се запознаят с отклоненията на магнитното поле - деклинация, с движението на магнитните полюси и да намерят отговор на въпроса „Кой земен магнитен полюс е северен и кой южен? “. Посочват се интересни и любопитни факти свързани със земното магнитно поле: способност за ориентация на животни по земното магнитно поле и полярните сияния - най-грандиозните атмосферни явления. Затова учениците са избрали сайта им да започва с точно такова сияние, красотата и изключителността на което не подлежат на описание.
 Най-необичайният любопитен факт е геопатогенността, от която се интересувал и великият Макс Планк, създал лаборатория за изследването й. През последните години е установено, че съставна част от земното магнитно поле са енергетични структури, влияещи негативно на живота ни. Те са наречени „Геопатогенни“ - от гръцките думи - гео/земя/, патос/страдание/ и генезис /произход/. Най-опасни за здравето на човека са геопатогенните точки - местата, където енергийните ленти на полето се пресичат. Младите изследователки се спират на темата, тъй като Вършец се намира точно в такава геопатогенна зона. Тук, в средата на миналия век, екип от учени от Медицинска академия и СУ под ръководството на акад. Алекси Пухлев извършват проучвания, във връзка със заболяването ендемична балканска нефропатия, което е известно и до днес. Преведено на разбираем език, това означава „местна балканска болест на бъбреците“. Ето и дефиницията му: „Особено заболяване, което се наблюдава в определени райони на Балканския полуостров, у нас – във Врачански и в Михайловградски окръзи… Етиология и патогенеза. Не са още изяснени. Има няколко основни хипотези – инфекциозна, телурична, генетична“ (Вътрешни болести, с.294, 1990). Основното предположение за болестта е геопатогенност. Медицината още не знае нито как да открива, нито как ефикасно да лекува тази „ендемична нефропатия“. През последното десетилетие броят на новите заболели упорито се понижава и днес вече той не е голям.
 Всичко интересно и любопитно за магнитните полета предизвиква момичетата да търсят тяхното влияние върху растенията. Специално за разработването на сайта се експериментира с растения. Поставят се бобови семена в магнитно поле, 15 пъти по-силно от земното. Облъчените бобове в продължение на два месеца се отглеждат в кабинета по физика. След приключването на експеримента се изготвят малотрайни микроскопски препарати от листа и стъбла на новите растения и под микроскоп се наблюдават процесите мутагенеза, апоптоза и некроза. Този сайт беше единствен изследователски в конкурса и извоюва третата награда.
 Проектът на най-малките http://light-inside.free.bg предизвика голям интерес. Представяйки проекта, Анета Лазарова - 7-ми клас, Александра Йосифова и Симона Николова от 6 клас на СОУ „Иван Вазов“ с успех боравят с физични понятия и термини, с които българските ученици се запознават по физика в 10 клас. В сайта посетителите могат да се запознаят с устройството на окото и специфичните функции и свойства на човешкото око. Представят се много интересни и нови за българските ученици факти - за зрението на рибите, за течни лещи и контактни лещи. Разглежда се устройство на цифров апарат и се сравнява работата на CCD сензорите в устройството с начина, по който ретината приема и предава изображения и информация към мозъка. Момичета разработиха специално две лабораторни упражнения, в които се сравняват частите на окото с тези на съвременен фотоапарат, изучава се тяхната работа и се получават образи с различни видове лещи.
 В първото упражнение се изрязва и сглобява пъзел, съдържащ разбърканите части на цифров фотоапарат и на човешко око. Проследява се пътят на светлината през всяка от тях и се прави извод, че само с окото няма да можем да виждаме, затова е необходимо да работят правилно и зрителния нерв, рецепторите и мозъка, където се обработва информацията.
 Във второто лабораторно упражнение се демонстрира изследване на зрението и изчислява минималното фокусно разстояние на очите. С лабораторни експерименти се изследва най-голямото и най-малкото разстояние, на което се вижда ясен образ с изпъкнали лещи с фокусни разстояния 150mm и 30mm. При разработването на сайта, лабораторните упражнения се проведоха в най-големите студове – когато другите ученици бяха във ваканция, момичетата макар и сериозно болни експериментираха в празния и затворен за ремонт кабинет по физика, за да се вместят в срока за изработването на сайта. Представянето им при защитата беше блестящо и не случайно техните медали и грамоти, както и купата за училището бяха връчени от главния експерт по физика в МОМН – г-жа Валя Иванова. Тя изрази възхищението си от учениците на Вършец и изяви желание есенното Национално състезание по физика да се проведе в град Вършец. Всички екипи бяха поканени да се представят и на фестивала „Наука на сцената“ в гр.Севлиево, който е част от световния фестивал със същото име и излъчва български участници за него. На церемонията по награждаването в планетариума на град Варна присъства и Директорът на СОУ „Иван Вазов“ – госпожа Ани Ангелова. И накрая принос за тези постижения имат и ръководителите на проектите – Радка Костадинова и Beнциcлaв Cтaмeнoв, които също получиха грамоти.

(коментирай тази новина)