03.IV.2012

За приемствеността между детската градина и училището
Съвместен открит урок по екология
„Водата извор на живот“

ВИЖ ОЩЕ СНИМКИ

На 3 април 2012г., във връзка със световният ден на околната среда, в ОДЗ „Слънце“, гр.Вършец се проведе съвместен открит урок по екология с бъдещите първокласници, подготвени от техните учителки Н.Кънчева и А.Иванова и ученици от 4а и 4б клас на СОУ „Иван Вазов“ с класни ръководители П.Сълкова и М. Георгиева.
 Урокът премина под мотото „Водата - извор на живот“, като част от националната кампания „Участвам и променям“, която е по инициатива на омбудсмана на Република България. Главният герой Флупи, който може да плува като риба и да лети като птица, беше попаднал в замърсена река и се нуждаеше от помощ. Децата от ДГ бяха на разходка, чуха призивите за помощ и веднага се отзоваха. На помощ дойдоха и намиращите се наблизо ученици, които бяха на пикник. Те взеха Флупи, проби от рекичката и всички заедно отидоха в лабораторията, където отзивчивата лаборантка Биляна постави болното животинче в чиста вода и изследва водата от реката. Резултатите от пробите показаха завишени стойности на замърсяване.
 Докато децата се суетяха около състоянието на Флупи, лаборантката им показа презентация, с която им обясни какво е екология, как хората замърсяват въздуха и почвата и какво е необходимо да се направи за тяхното опазване.
 Малчуганите пък разказаха всичко, което бяха научили за водата – откъде идва, кой и как я замърсява, къде има вода в природата, в какви състояния се среща, как достига до хората, къде отива замърсената вода и какво би станало, ако водата изчезне от земята, как да я пестим…
 Въпросите задаваха учениците, които останаха впечатлени от познанията на малките палавници и емоционалните музикални изпълнения. Докато им разказваха приказка за дъждовната капка, малките забелязаха, че приятелят им Флупи е по-добре. Настъпи радостно оживление. И всички разбраха, че ВОДАТА Е ИЗВОР НА ЖИВОТ.

П.Сълкова

М.Георгиевa

(коментирай тази новина)