08.IV.2012

Изгревът е еднакъв за всички

ВИЖ ОЩЕ СНИМКИ

 Международният ден на ромите е историческа дата с различно значение за всеки, но с единствено послание – ден за възпоменание на избитите роми във Втората Световна война. В днешни дни малцина свързват думите ромски и Холокост, защото България е единствената страна, която не изпраща своите роми и евреи в лагерите на смъртта. За Унгария, Румъния, бивша Чехословакия и Югославия обаче действителността е друга. Затова през 1992 г. по инициатива на Международната организация „Романо Юнион”, 8-ми април е обявен за Международен ден на ромите – ден, на който един древен народ напомня за своя героизъм и безсмъртие.
 Тържественият концерт, организиран от децата от СОУ „Иван Вазов” и НУ „Васил Левски“ – град Вършец събра в салона на НЧ „Христо Ботев“ жителите на квартал „Изток“ и граждани от града ни. Сцената беше изпъстрена с красиви пролетни цветя в чест на християнския празник – Цветница. Домакините и гостуващите състави от селата Смоляновци и Септемврийци пресъздадоха моменти от ромския бит и традиции, показаха артистични умения, пяха, танцуваха, забавляваха се. Талантливите ромски и български деца доставиха радост на своите родители и многобройната публика с изпълненията си „Дъга на толерантността“, „Да протегнеш ръка“, „Цветята на земята ни“. Съвместният празник беше осъществен благодарение на подкрепата на ЦМЕДТ „Амалипе“, ресурсен център „ШАМ“ – гр. Монтана и МОМН, с които училищата работят по проектите „Превенция на отпадане на ромските деца от училище“, „Ромски ментори“ и „Заедно за успех“.
 В нашите училища, в нашия град, в нашата община живеят, работят и се обучават много представители на ромската общност. Те са част от нашето общество. Надявам се да заживеем в дни, в които всеки почтен гражданин на тази страна ще може да се реализира в нея; да има равен старт и реална перспектива в нашето Отечество; трудът му да помага за напредъка в негов личен и общонационален план, без значение на верска, етническа или регионална принадлежност. Без значение на съсловие, пол, възраст. Мотото на концерта „Изгревът е еднакъв за всички“ е израз на подкрепата ни към всички наши съграждани от ромски произход, лоялни към България и българската нация.

(коментирай тази новина)