05.XI.2012

„С по-малко можем повече“ – празник на енергийната ефективност в СОУ „Иван Вазов”, град Вършец

ВИЖ ОЩЕ СНИМКИ

  Заредени с новаторски идеи и творчески дух, учениците от V а клас на СОУ „Иван Вазов” представиха своите виждания за зелено бъдеще на планетата на открит урок, посветен на 11 ноември – Международен ден на енергийната ефективност. Честването на празника е вече традиция за училището, което от три години е участник в Международния образователен проект SPARE.
  В диалогов спор между момичето, израсло сред природата (Цветоцаревичка – Биляна Борисова) и момчето – представител на новите технологии (Техномен – Даниел Баталски), подкрепени от своите екипи на зелените и хартиени момичета и техномомчетата, децата показаха пред публиката откривателските си виждания за простите правила на енергоспестяването, рециклирането на хартия и използването на ВЕИ. Техните идеи бяха обединени от биомиметиката (Дария Евлогиева) като ново начало за преосмисляне на мъдростта, завещана от природата, съчетана с развитието на компютърното моделиране.
  Много емоции и бурни аплодисменти предизвикаха оригиналните костюми и посланията на участниците в организирания боклук фест. Наградите на отличените победители ( I-во място – Дария Евлогиева; II-ро място – Емма Мирославова; III-то място – Доброслав Иванов), бяха връчени от специалния гост на събитието – г-н Тодор Тодоров, национален координатор на SPARE към екологично сдружение „За Земята”. Неговият екип запозна присъстващите с концепциите за хранителна независимост и нулеви отпадъци като ефективни пътища за постигане на енергиен баланс на планетата. Учениците получиха много подаръци – учебни пособия, помагала, конструктори, игри.
  „С по-малко ще постигнем повече” – обещаха малките природолюбители, които вече са одобрени за участие в следващата екологична инициатива – четвъртото издание на Европейската седмица за намаляване на отпадъците.

(коментирай тази новина)