13.XI.2012

Президентът на Фондация „Америка за България“ Патрик Бракен и директорът на СОУ „И. Вазов“ откри Мобилна актова зала в сградата на елитното училище

ВИЖ ОЩЕ СНИМКИ

  Най-голямото учебно заведение на територията на община Вършец вече се гордее с нова мобилна многофункционална актова зала и ремонтиран кабинет по физика и астрономия.
  Проектът е осъществен с подкрепата на фондация „Америка за България“ гр. София, която осигури 70% от финансирането, останалата част от средствата са от бюджета на училището.
  За да пререже лентата на новата придобивка за елитното училище във Вършец пристигнаха лично президентът на Фондация „Америка за България“ Патрик Бракен, изпълнителният директор на Фондацията Десислава Тальокова, Иванка Цанкова – програмен директор на секция „Образование и библиотеки“, Наталия Митева – експерт в същата секция на Фондацията.
  На празничната церемония поздравите си за реализираният проект отправи кметът на община Вършец инж. Иван Лазаров, в присъствието на зам.-кметът на общината Петър Стефанов, секретарят Даниела Тодорова, председателят на Постоянната комисия по образование в Общински съвет – Вършец Оля Яничкова, учители, ученици и приятели на училището.
  Водосвет за здраве и просперитет отслужи енорийския свещеник на града свещеноиконом Петко Балджиев.
  Талантливите възпитаници на СОУ „Иван Вазов“ изявиха дарбите си в концертната програма, включваща изпълнения на духовия оркестър, танцовите състави и дамска вокална група „Joy“ към училището с хорови и солови изпълнения. Гостите от фондацията не сдържаха сълзите си по време на училищният празник.
  Директорът на училището Ани Ангелова получи като подарък от президента на фондация „Америка за България“ Патрик Бракен стъклена статуетка на орел – символ на мъдрост, сила и кураж. Тя бе връчена с думите „Училището и общността на Вършец могат само да се гордеят, че Ви имат тук“.
  Проектът включва основен ремонт на физкултурния салон на училището и изграждане на мобилна многофункционална зала „Америка за България“ с подвижна сцена и 150 места. Подвижните столове и сцена ще бъдат прибирани при необходимост и залата ще се използва като спортен салон с ограничени функции.
  Залата е оборудвана със съвременна аудио-визуална и компютърна техника, което ще позволи провеждането на разнообразни дейности, мероприятия и празници, а така също и на учебни занятия.
  В рамките на проекта е модернизиран и кабинетът по физика, който вече отвори врати за възпитаниците на училището. За по-нормален и ползотворен учебен процес като са закупени уреди, осигуряващи възможност на учениците за повече практически и изследователски дейности, а на учителите - да въвеждат интерактивни методи на преподаване.
  Проектът е на обща стойност 142 000 лева.
  Фондация „Америка за България” спонсорира и тазгодишното есеннно Астропарти „Вършец 2012“, което се проведе преди броени дни и чийто домакин бе СОУ „Иван Вазов“. В астропартито се включиха ученици, преподаватели и лектори от цялата страна.
  Вълнуващият за всички ден приключи със стилен коктейл за гости и преподаватели, по време на който бяха проведени и делови разговори за бъдещи съвместни проекти.

Елена Петрова

(коментирай тази новина)