27.XI.2012

Работа на 9A клас за участие в
Национален конкурс „Проектът на нашия
клас – живот без тютюнев дим 5“

ВИЖ ОЩЕ СНИМКИ

  За втора поредна година учениците от 9А на СОУ „Иван Вазов“ – гр. Вършец, участват в Националния конкурс „Проектът на нашия клас – Живот без тютюнев дим“, с организатори: Министерството на здравето, Министерство на спорта и Министерството на образованието.
  През 2012-13 уч. година, освен 9A в проекта се включи и 10Б клас. Заедно планирахме различни дейности, които започнахме да осъществяваме. На входа на училището 10Б клас постави своите табла против пушенето. Поставени бяха и табла на входовете на тоалетните, където се крият пушачите с цигара през междучасието.
  На 27 ноември в час на класа, пред учениците от горен курс бяха представени експерименти, с които учениците от 9А клас убедително въздействаха на пушачите и непушачите. И при четирите експеримента се видяха ясно следите от пушене на цигари – пушек, който се разтвори във вода и я оцвети жълтеникаво, кафяви мазни петна по балони, надути от пушачи с изпушваният от тях ди и кафяви мазни петна по филтри от памук. Цигарите бяха „изпушени“ от прахосмукачка и от изкуствен бял дроб, създаден от пластмасови бутилки за минерална вода. Прожектираха се и две филмчета: в първото показахме кръвното налягане и пулса на пушач – ученик, след изпушване на една и на две цигари. Установи се, че състоянието на пушача след изпушването на първата цигара е подобно на описаното действие на наркотик – кръвното налягане пада, разширяват се зениците, забавят се реакциите. При втората цигара – всичко е обратно: покачва се кръвното налягане и се ускорява пулса. Второто филмче е за радона, отделящ се при пушенето в цигарите. Това клипче беше продължение на експеримент, при който изгоря бучка захар, оваляна в пепел от изпушена цигара. Захарта обикновено се топи при внасяне в пламък, но при овалване в пепел от цигари гори, поради наличието на литий в пепелта. Специално за този час на класа Георги Мечорски от 11Б клас написа текст и музика на рап срещу пушенето и го и изпълни пред присъстващите.
  Ученици от двата класа организираха конкурс за рисунка сред малките ученици от 1-5 клас срещу пушенето. През настоящата седмица предстои представянето на рисунките на изложба, в сградата на корпус 1.
  На учениците и преподаватели бяха раздадени и брошури, в които се представя тревожната информация за пушенето на български ученици и тревожно високото ниво на употреба на цигари, особено сред момичетата.
  Надяваме се да приключим проекта със убедени във вредата от пушенето ученици и преподаватели и със намаляване на процента пушачи.

(коментирай тази новина)