14.II.2013

Обич никога не стига...

ВИЖ ОЩЕ СНИМКИ

 За поредна година Ученическият съвет при СОУ „Иван Вазов” организира честването на празника на любовта – Свети Валентин. Историята му е свързана с древен римски лекар на име Валентин. Той се грижел лекарствата, които предписвал на своите болни, винаги да имат приятен вкус. За тази цел смесвал горчивите сиропи с вино, мед или мляко. Макар че в онези времена в Рим преследвали християните, той станал свещеник. Валентин живял по времето на Клавдий II, който водил множество войни. Kогато броят на новите войници в армията започнал да намалява, Клавдий решил, че причината е в привързаността на войниците към дом и семейство. Тогава отменил всички сватби и годежи. Въпреки това Валентин продължавал тайно да венчава двойките. Свещеникът се влюбил в сляпата дъщеря на затворнически страж, чиято слепота обещал да излекува. Един ден обаче римските войници нахлули в дома на Валентин, унищожили лекарствата и го арестували заради това, че нарушавал заповедта на Клавдий за венчавките. Валентин знаел, че скоро ще изпълнят смъртната му присъда, но не спирал да мисли за сляпото момиче. Помолил да му дадат хартия и мастило и написал прощално любовно писмо на момичето. Изпълнили присъдата в същия ден, на 14 февруари 270 година. Когато девойката отворила писмото, намерила вътре жълт минзухар. Тя взела върху дланта си минзухара и станало чудо: зрението й се възстановило и тя видяла блестящия му цвят. Писмото било подписано: от твоя Валентин. През 496 г. римският папа Геласиус забранил веселите празници в чест на бог Пан, и обявил 14 февруари за ден на свети Валентин. Оттогава до днес хората показват своята привързаност и любов.
 Организираните от ученическия съвет със своите инициативи внесоха празнично настроение сред учители, ученици и помощен персонал. В Корпус 2 денят започна с раздаването на сърчица, каквито бяха направени за всяко дете от учениците от 5А клас. Наградени бяха и участниците в конкурса "Любовта е....". В надпреварата за изработване на най-оригинална картичка първото място беше присъдено на 2А клас с класен ръководител г-жа Дора Данаилова. Конкурсът за презентация спечели Димана Евгениева от 7В (виж презентацията).
 Най-атрактивната и интересна част за учениците естествено беше предаването на любовните съобщения - валентинки. Разменените послания свързваха любовта и с други измерения – добротата, вярата, прошката, приятелството. Докосването до думите, произнесени от деца ни напомни, че обичта в сърцата ни трябва да присъства във всеки един миг от живота ни.

(коментирай тази новина)