19.II.2013

Открит урок на тема
„Сърфирам безопасно“

ВИЖ ОЩЕ СНИМКИ

  На 19.02.2013 г. в актовата зала на СОУ „Иван Вазов“ град Вършец беше организиран открит урок на тема „Сърфирам безопасно“ във връзка с отбелязването на международният Ден за безопасен Интернет.
  Едва ли някой може да си представи съвременния свят без Интернет. Световната мрежа се превърна в ежедневна среда за комуникация, работа, бизнес и развлечение. Младите поколения от все по-ранна възраст са онлайн. Интернет обаче крие и рискове, както за възрастните, така и за децата. Затова по инициатива на Европейската комисия от 1999 г. действа програмата „Безопасен Интернет“, която цели както да образова деца, родители и учители, така и да им осигури по-безопасно, полезно и приятно ползване на световната мрежа.
   На 5 февруари 2013 г. над 100 страни от всички континенти отбелязаха за десети път международния Ден за безопасен Интернет. Събитието е инициатива на Европейската комисия с основна мисия да насърчават позитивната, безопасна и отговорна употреба на Интернет и мобилни технологии сред децата и млади хора.
   През 2013 г. фокусът на Деня за безопасен интернет е върху онлайн правата и отговорностите на потребителите. Инициативата Международен ден за безопасен интернет е ежегодно събитие, чиято цел е да повиши сигурността и отговорността при употребата на новите технологии и особено сред децата и младежите. Целта на събитието е привличане на вниманието на обществото върху проблемите, свързани с все по-широкото навлизане на Интернет в ежедневието ни, както и вдъхновяване на едно по-безопасно и отговорно поведение на потребителите.
  По този повод учениците от СОУ „Иван Вазов“ гр.Вършец подготвиха мултимедийни презентации и изработиха табла, плакати, стикери, листчета за родителите и за безопасното сърфиране в интернет.
  Водещите Габриела Калинова и Александра Йосифова запознаха присъстващите с предимствата от използването на интернет, свързани с предоставяне на разнообразни възможности за обучение, контакти и развлечение, както и с опасностите, които крие световната компютърна мрежа.
  Мадлена Андреева и Натали Сотирова от 6А клас представиха осемте златни правила при използване на Интернет които акцентират върху превенцията на децата на възраст между 6 и 12-годишна възраст от рисковете и опасностите, които крие Интернет.
  Ивелина Асенова и Нелина Цветанова от 7Б клас представиха презентация под формата на анкета, изводите от която бяха насочени към безопасното използване на интернет от децата като активни потребители. Презентацията беше подкрепена с множество примери и любопитни факти, свързани с безопасното сърфиране в световната компютърна мрежа.
   Презентация за най-голямата социална мрежа Facebook представиха Рени Бориславова от 8А и Ива Стефанова от 8Б клас.
   Най-честите измами и престъпления, на които можем да станем жертви в интернет представиха учениците от 11А клас. Акцентира се на интернет заплахите и онлайн тормоза. Ето някои от заплахите, с който може да се сблъскаш в интернет пространството - търговски измами, фишинг, фарминг, нигерийски измами, кражба на банкови сертификати, фалшиви профили, развиване на зависимости.
   В мероприятието взеха участие учениците от 5 до 12 клас, учители, родители, представители на различни институции, занимаващи се с безопасното използване на Интернет и борбата срещу компютърните престъпления. На всеки от участниците в срещата беше подарен стикер с логото на кампанията и брошура която съдържа информация за защита на личните данни както и най-важните правила за ползване на сайтове и социални мрежи.
   Учениците от СОУ „Иван Вазов“ гр.Вършец се присъединиха към мисията за насърчаване на позитивната, безопасна и отговорна употреба на Интернет и мобилни технологии сред млади хора и техният призив беше „Безопасността Ви е във вашите ръце – кажете «НЕ» на злонамерените в интернет!“