14.III.2013

Открит урок на тема
„Лудолфовото число“

ВИЖ ОЩЕ СНИМКИ

  На 14.03.2013 г. в актовата зала на СОУ „Иван Вазов“ град Вършец беше организиран открит урок на тема „Лудолфовото число“ във връзка с отбелязването на международният Ден на числото „ПИ”. На този ден по света се чества един от най-необичайните празници – Световен ден на числото „ПИ”. За първи път този ден се отбелязва през 1988 година в научно-популярният музей Експлораториум в Сан Франциско. Идеята за отбелязване на деня точно на 14 март дава физикът Лари Шоу. Любопитно съвпадение е, че на 14 март е и рождената дата на Алберт Айнщайн.
  С това необичайно число учениците се запознават в шести клас, когато започват да изучават фигурите кръг и окръжност. Числото „ПИ” е математическа константа, която изразява отношението на дължината на окръжността към дължината на диаметъра и.
  Смята се, че числото е открито от вавилонските магове, тъй като съотношението е използвано при строителството на Вавилонската кула. Специалистите не изключват същата математическа константа да лежи в основата на строителството на легендарния храм на цар Соломон.
  Числото „ПИ” вече не е мания единствено за почитателите на математиката. Живанши произвежда парфюм „ПИ”, Кейт Буш реди цифрите му в песен. Американският математик Ирвин Каплански предложил цифрите на „ПИ” да се превърнат в ноти.
  През 1998 година Дарън Ароновски създава филм „ПИ”, в който се обяснява как целия ни ни живот се контролира от числата и от зависимостите между тях. В лентата главният герой е математик, който работи на стоковата борса и постоянно работи с числата. Той търси и намира числа и зависимости около себе си и в живота си.
   По този повод учениците от 6б клас на СОУ „Иван Вазов“ гр.Вършец подготвиха доклади, мултимедийна презентация и изработиха табла, плакати, стикери. Водещите Ния Митова и Ангелин Ангелов запознаха присъстващите с произхода,предимствата и възможностите на математиката.
  В докладите си Росица Давидова и Димитринка Димитрова изнесоха интересни факти за Лудолфовото число.Показаха, че математиката не е скучна наука, напротив-интересна наука е, математиката е навсякъде около нас.
   Драгомир Първанов и Иван Яник представиха презентация и запознаха присъстващите с мнемотехнически начин за лесно запомняне на „ПИ”.
  Как е леко и лесно запомнено „ПИ” всички знаят щом желаят.
  Гости на празника бяха зам. Кметът на община Вършец г-н Петър Стефанов, директорът на СОУ „Иван Вазов” гр. Вършец - г-жа Ани Ангелова, учители и ученици.
  С математиката лека, всеки може да лети, тя е в помощ на човека, на големите мечти!
  Благодарение на числото „ ПИ” науката смело напред върви, нали?