18.XII.2013

Коледен благотворителен базар и концерт
на възпитаници на СОУ „Иван Вазов“ за
поредна година събра средства за деца в нужда

ВИЖ ОЩЕ СНИМКИ

  Традиционните и древни думи за доброто около Коледа наистина се претвориха в дела. Въпреки липсата на сняг, дошлите от далечни пътища в родния дом, или посрещнали близки и приятели усетиха празничния дух, и всеки от нас отвори сърцето си в навечерието на Рождественските празници.
  Ежегодният концерт бе предшестван от благотворителен базар, организиран от 11-тите класове в училището. В продължение на седмица преди празниците учениците предлагаха ръчно изработени картички, сурвачки, коледни свещи и украса, картини и други предмети, изработени от най- малките до най-големите ученици. Гости на града и местни хора добавиха към коледното усещане и допира до направеното от детските ръце, за да направят празника си още по-истински. Предметите нямаха цена, купувачите пред Художествената галерия в града сами определяха такава. Всеки ден Дядо Коледа поздравяваше минувачите по обяд с пожелание за незабравими празници. В определеният за кулинарен ден базарът на гимназия Вазов пожъна истински успех – бяха изкупени всички направени от учениците сладки и солени изкушения, а за благодарност за активността на гражданите през седмицата музикантите от „Зелени дел” свириха на открито повече от час.
  Над 1 000 лева бяха събрани от базара и от концерта, който премина под надслов „С песен към света“. Гостите в препълнената зала на читалище „Христо Ботев“ бяха посрещани от сурвакари и от чудесната изложба с фотографии на Диляна Тачева, една от талантливите тазгодишни випускници. Близо два часа сцената на читалището събираше таланта и младостта на СОУ „Иван Вазов“ и пръскаше щедро усмивки и настроение. Много песни и стихове, както и запомнящ се хумор от Шоплука представиха ученици от началните класове и по-големите им приятели. Сцената и вечерта изпълниха с емоции още танцьори от всички възрастови групи, мажоретки, духов оркестър „Дефилир“, изпълнения на китара, момичетата то група „Joy“, интерпретации на популярни коледни песни в ритъма на бийтбокс и още много изненади. В залата на детското творчество и таланта на гимназистите се насладиха кметът на община Вършец инж. Иван Лазаров, председател на Общински съвет - Вършец инж. Анатоли Димитров, заместник-кметът Петър Стефанов, секретарят на община Вършец Даниела Стефанова, общински съветници, свещеноиконом Петко Балджиев, директора на гимназия Вазов г-жа Ани Ангелова, граждани, родители и много учители и ученици.
  Започнал с ритуално сурвакане, празничният концерт завърши с наздравица от Дядо Коледа и Снежанка с пожелание новогодишната фея, която носи здраве и щастие на хората, да бъде най-щедра към нас през идващата година.
  12-тите класове, традиционно организиращи коледният концерт, участваха в изброяването и разпределянето на средствата с помощта на Ученическият съвет. Така децата на практика насочиха средства там, където са най-необходими.

Елена Петрова